Antwerpse forten 1914
door Robert Gils

Prachtig kijk- en leesboek over de Antwerpse forten in 1914 en vandaag.

   

Het verhaal van de Antwerpse forten en de Duitse belegering in woord en beeld aan de hand van talloze historische documenten en sfeervolle actuele foto's.  
Hardcover - 240 pag

kalender

Nieuws
Wat doen we

De werking van het Simon Stevin V.V.C. steunt op 3 peilers.

Verzamelen en verstrekken van informatie.

  • Het documentatiecentrum.
  • Publicaties
  • Studiebezoeken
  • De Simon Stevin Fortendag
  • Gidsenwerking
  • Lezingen en voordrachten
  • Mobiele informatiestand
  • De Simon Stevinprijs
Het documentatiecentrum

Het documentatiecentrum is gevestigd in Fort 5 te Edegem.   De collectie omvat boeken,  kaarten,  plans en andere informatie over vestingbouwkundige objecten en aanverwante onderwerpen.    

De klanten van het documentatiecentrum zijn in de eerste plaats openbare besturen, organisaties, eigenaars, studiebureaus en onze eigen leden.  Maar ook studenten aan de Militaire School, geschiedenis, architectuur e.d. die afstudeerwerken  maken en waarin versterkingen aan bod komen. Vragen over versterkingen gericht aan het Legermuseum, de Militair School en het Stadsarchief Antwerpen komen vaak bij ons terecht.

Praktische info over het documentatiecentrum.

Publicaties

publicatiesSimon Stevin geeft zelf een aantal publicaties uit zoals het driemaandelijks tijdschrift Vesting, de nieuwsbrief Vesting Flash en de WMF nieuwsbrief van de Werkgroep Moderne Fortificaties.  Tevens worden een aantal thematische publicaties uitgegeven.  Simon Stevin V.V.C. biedt ook inhoudelijke ondersteuning voor externe publicaties met betrekking tot het vestingbouwkundig erfgoed.  Zo wordt door de provincie Antwerpen en Oost-Vlaanderen beroep gedaan op Simon Stevin om de redactie van een aantal uitgaves te verzorgen.

In samenwerking met uitgeverij De Krijger werden in het kader van de reeks " België onder de wapens" diverse thematische werken gepubliceerd.

Overzicht publicaties

Studiebezoeken

Regelmatig organiseren we voor onze leden uitstappen en studiebezoeken aan versterkingen in het binnen- en nabije buitenland.  We streven ernaar zoveel mogelijk  facetten van het rijke vestingbouwkundige erfgoed te belichten.

Enkele  voorbeelden:  Atlantikwall,  Fort Koningshooikt en omgeving, de Hollandlinie te  Eeklo, Vesting Doornik en Bolwerk Antoing, Fort Steendorp, Brialmontfort 8 te Hoboken, Duobezoek Brialmontforten 4 & 6, Vesting Utrecht, Fort Walem, de forrten bij Rijsel, Vesting Diest, Fort Battice, Fort Liefkenshoek, de KW linie, de Staats Spaanse linies, de Maginot linie Noord Frankrijk en vele anderen.

De Simon Stevin Fortendag

Om het bredere publiek te laten kennismaken met het vestingbouwkundig erfgoed organiseren we om de 2 jaar een Fortendag.  Hiervoor kiezen we  telkens een andere verrassende versterking die als blikvanger kan functioneren.  De formule bestaat uit een laagdrempelige opendeuraanpak, een tentoonstelling en een infobeursbeurs met stands van binnen- en buitenlandse fortificaties, versterkte steden, toeristische diensten en uitgevers van gespecialiseerde publicaties.  De Fortendag vond reeds plaats in Fort Liezele, Fort Eben-Emael, Ieper, Dendermonde en Fort 2 te Wommelgem.  De Fortendag weet telkens duizenden bezoekers aan te trekken.

Gidsenwerking

gidsenwerkingVoor plaatselijke evenementen kunnen de organisatoren beroep doen op ons om gidsen te leveren
Simon Stevin V.V.C. biedt  ook opleidingen voor  gelegenheidsgidsen of vaste gidsen.  Deze gidsenopleiding wordt ondersteund met algemene cursus over vestingbouw..

Lezingen en voordrachten

Lezing Robert GilsOp aanvraag  worden lezingen en voordrachten gegeven zoals op de FVE-Ontmoetingsdag, KMS Brussel, de Duitse bunkerlinie in het Waasland. de Nacht van de geschiedenis DF,  Colloquium van Provincie Luik in samenwerking met Centre d’Etudes Guerre et Sociétés Contemporaines, Colloquium 150 jaar Fortengordel Antwerpen, Fort Zwijndrecht, Open Monumentendag...

Mobiele informatiestand

Simon Stevin infopanelenDe vereniging is zoveel mogelijk aanwezig op erfgoedmomenten met infopanelen  of een volledige infostand met een aanbod van publicaties.  bij sommige activiteiten zoals bij de Nocturnes van het Legermuseum te Brussel.  De infostand werd reeds ingezet op erfgoedactiviteiten zoals de Nocturnes Legermuseum Brussel, Opendeurdag en erfgoeddag in Fort 5 Edegem, Nacht van de Geschiedenis, tentoonstelling Vesting Dendermonde, Open Monumentendag diverse locaties.
Er is tevens een mini-infostand (tafelmodel) die zeer efficient kan ingezet worden in kleinere ruimtes.

De Simon Stevinprijs

De Simon Stevinprijs is in het leven geroepen als blijk van erkenning en aanmoediging voor lovenswaardige initiatieven met betrekking tot de studie, het behoud en het hergebruik van vestingwerken. 

Replica van de Dulle Griet op schaal 1/25
 Vesting Flash: gratis nieuwsbrief van Simon Stevin met  overzicht van activiteiten en actualiteit.  Zo blijf je steeds op de hoogte.  

Klik hier en ontvang gratis Vesting Flash

Bij het uitbreken van de 1ste wereldoorlog speelden de forten een belangrijke rol.  De herdenkingen vormen een tastbaar aanknopingspunt om  de versterkingen  onder de aandacht te brengen.   Lees meer
Onze partners

    

Member of the International Fortress Council     

Als het over forten, bunkers of andere versterkingen gaat...