Antwerpse forten 1914
door Robert Gils

Prachtig kijk- en leesboek over de Antwerpse forten in 1914 en vandaag.

   

Het verhaal van de Antwerpse forten en de Duitse belegering in woord en beeld aan de hand van talloze historische documenten en sfeervolle actuele foto's.  
Hardcover - 240 pag

kalender

Nieuws
In de kijker

Fort Broechem van de Antwerpse Buitenlinie

Fort Broechem is een vierhoekig betonnen pantserfort van 2de orde, uit 1908, met samengevoegde gekazematteerde caponnières. Het verschilt slechts in details van Fort Breendonk of Fort Liezele.
De hindernis bestaat uit een 40 à 50 meter brede natte gracht. De uitgegraven aarde werd gebruikt voor het aanaarden van de betonstructuur en het opwerpen van een glacis.

Foto Gemeente Ranst.

De bescherming van het inwendige van het fort bestaat uit een betonstructuur die bestand is tegen een bombardement met 28cm-kalibers. Die structuur bestaat uit het hoofdfrontgebouw, het  centraal gedeelte en het keelfrontgebouw. Achteraan bevindt zich de traditorebatterij die tevens de ingang is. Gangen lopen naar de koepels en de caponnières.

De gevechtsopstellingen voor de grachtverdediging zijn uitgerust met 5,7cm-kanonnen, die opgesteld staan in twee samengevoegde gekazematteerde caponnières, in twee koepels en op de benedenverdieping van de traditorebatterij.

De gevechtopstellingen voor de verdediging op afstand bestaat uit artilleriestukken die ondergebracht zijn in zeven koepels.  Voor de waarneming zijn er twee observatieklokken

De gevechtsopstellingen voor de verdediging van de intervallen tussen de forten en schansen bestaat uit kanonnen die opgesteld staan op de bovenverdieping van de traditorebatterij; hier bevinden zich ook twee zoeklichten.

De belegering van het fort in 1914.
Het Fort wordt bezet en verdedigd voor de 7deBatterij Regiment Plaatsartillerie, onder het bevel van kapitein-commandant Vander Eycken en telt vijf officieren en ongeveer 300 manschappen.  Een lokale inundatie beschermt het Fort in oostelijke en zuidoostelijk richting.
Op 3, 4 en 5 oktober opent het Fort het vuur op diverse doelen. Op 5 oktober vuurt het o.a. op het door de Duitsers bezette Fort Kessel en op een brug die de Duitsers 400m stroomafwaarts van Lier over de Nete werpen.

Op dinsdag 6 oktober, om 09.00 uur, start het bombardement op het Fort. De 42cm-Batterij Erdmann vuurt vanuit zijn derde opstelling bij Vijfhoek, op 8,2km, 74 projectielen af. De 30,2 cm-Batterij Amann vuurt eveneens vanaf zijn derde opstelling bij Koningshooikt, op 8,5km, 
Foto KLM-MRA

32 inslagen veroorzaken indrukwekkende schade aan de fortonderdelen. De gewelven worden op vijf plaatsen doorgeslagen en vier  op de negen koepels worden  onbruikbaar of ontoegankelijk (uiteindelijk werd één 5,7cm-koepel vernield of onherstelbaar verklaard).

Verdere geschiedenis

Tijdens WO I wordt het Fort opnieuw in staat van verdediging gesteld en tijdelijk in gebruik genomen. Voor het einde van de oorlog werd het ontwapend en de dekpantsers weggenomen.
Tijdens het Interbellum is er geen huisbewaarder en wordt het Fort ook niet als een depot gebruikt.
Na 1935 wordt het Fort uitgerust als een infanteriesteunpunt.
In 1940 zijn er geen gevechtshandelingen rond het Fort. De bezetter sloopt het nog overblijvend ijzerwerk.
Na WO II ligt het Fort in een Britse legerbasis. Het is nu voor verkoop vrijgesteld en wordt af en toe nog door het leger gebruikt voor oefeningen.


View Larger MapVesting Flash: gratis nieuwsbrief van Simon Stevin met  overzicht van activiteiten en actualiteit.  Zo blijf je steeds op de hoogte.  

Klik hier en ontvang gratis Vesting Flash

Bij het uitbreken van de 1ste wereldoorlog speelden de forten een belangrijke rol.  De herdenkingen vormen een tastbaar aanknopingspunt om  de versterkingen  onder de aandacht te brengen.   Lees meer
Onze partners

    

Member of the International Fortress Council     

Als het over forten, bunkers of andere versterkingen gaat...