Antwerpse forten 1914
door Robert Gils

Prachtig kijk- en leesboek over de Antwerpse forten in 1914 en vandaag.

   

Het verhaal van de Antwerpse forten en de Duitse belegering in woord en beeld aan de hand van talloze historische documenten en sfeervolle actuele foto's.  
Hardcover - 240 pag

kalender

Nieuws
Nieuwe website Eerste Wereldoorlog in de provincie Antwerpen online.

Het aantal initiatieven rond de herdenking van de Eerste Wereldoorlog blijft toenemen. Ook binnen de provincie Antwerpen staat er zowel op Europees, Vlaams, regionaal als lokaal niveau heel wat op het programma. Om het brede aanbod overzichtelijk aan te bieden en het WO I-verhaal van de provincie Antwerpen te vertellen, lanceert de provincie de portaalwebsite www.antwerpen1914-1918.be

Op 22 april verkenden 16 leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar samen met hun leerkrachten de website voor het eerst tijdensde Vredesdagen in Zondereigen. Dit educatief evenement wordt met ondersteuning van de provincie Antwerpen door Heemkundige kring Amalia van Solms georganiseerd voor lokale scholen. 

Bob, een van de deelnemende leerlingen vertelt: “Het was een hele leuke les. Vooral de opdracht waarbij we door de klas konden lopen om foto’s uit de oorlog te bekijken, was leuk. We moesten ook op zoek naar vijf dingen die hier door de Duitsers verboden waren. Ik wist niet dat mensen niet meer met de fiets naar het andere dorp mochten fietsen!  De website is heel mooi gemaakt met al die foto’s.” 

Projectcoördinator Antwerpen 1914-1918 Charlotte Saelemakers vult aan: “Voor leerkrachten, jeugdwerkers, heemkundigen, organisatoren en nieuwsgierigen is deze website een handig portaal. Momenteel vind je er al heel wat boeiende informatie, maar samen met West-Vlaanderen ontwikkelen we een grote online databank rond de Eerste Wereldoorlog. We werken onder andere samen met Klascement voor het educatieve aanbod. Verder zal de databank uitgerust zijn met een handige zoekmachine, zodat je beeldmateriaal, archieven en nog veel meer snel en efficiënt kunt terugvinden. De lancering van deze databank is voorzien voor eind september.” 

Het Verhaal van WOI, unieke anekdotes en een activiteitenkalender 

De provincie Antwerpen wil via de website het grote publiek laten kennismaken met ‘Het Verhaal’ van WOI, met unieke anekdotes en interessante activiteiten. Lokale initiatieven worden gebundeld en in een overzichtelijke kalender gegoten. Wie op zoek is naar extra informatie, advies en partners is op er op het juiste adres.

Gedeputeerde voor Erfgoed Luk Lemmens is enthousiast over de website:
“De provincie Antwerpen speelt een coördinerende rol bij de herdenking van de Eerste Wereldoorlog op haar grondgebied. Deze website neemt daarbij een sleutelpositie in. Bovendien biedt hij een schat aan informatie voor leerkrachten, jeugdwerkers of gewoon nieuwsgierige mensen. Het is belangrijk dat we de herinnering aan WOI levend houden bij jong en oud. Hier neemt de provincie het voortouw in, en deze website is daar dan ook een resultaat van.” 

Vanaf september organiseert dienst Erfgoed ook een aantal Collection Days, verspreid over de hele provincie. Zo zullen de herinneringen, verhalen en voorwerpen nog meer kunnen gedeeld worden.
Vesting Flash: gratis nieuwsbrief van Simon Stevin met  overzicht van activiteiten en actualiteit.  Zo blijf je steeds op de hoogte.  

Klik hier en ontvang gratis Vesting Flash

Bij het uitbreken van de 1ste wereldoorlog speelden de forten een belangrijke rol.  De herdenkingen vormen een tastbaar aanknopingspunt om  de versterkingen  onder de aandacht te brengen.   Lees meer
Onze partners

    

Member of the International Fortress Council     

Als het over forten, bunkers of andere versterkingen gaat...