Antwerpse forten 1914
door Robert Gils

Prachtig kijk- en leesboek over de Antwerpse forten in 1914 en vandaag.

   

Het verhaal van de Antwerpse forten en de Duitse belegering in woord en beeld aan de hand van talloze historische documenten en sfeervolle actuele foto's.  
Hardcover - 240 pag

kalender

Nieuws
Nieuwe belevingsbox maakt verkenning van de Antitankgracht spannend voor jong en oud.

Toerisme Provincie Antwerpen stelt de box met fiets- en wandellussen, kinderspelen en info over erfgoed en landschap van Toerisme Provincie Antwerpen voor.

Ooit had de Antitankgracht tussen Berendrecht en Oelegem een militaire betekenis. Vandaag vormt ze het langste beschermde landschap van Vlaanderen en de mooiste verbinding tussen de stad Antwerpen en de Kempen.

De gloednieuwe belevingsbox helpt jong en oud dit bijzondere gebied verkennen.

De box bevat fiets- en wandellussen, twee spannende kinderspelen en informatie over het boeiende erfgoed en fraaie landschap.

 De Antitankgracht is 33 km lang en verbindt de Schelde (Berendrecht) met het Albertkanaal (Oelegem). Ze werd aangelegd tussen 1937 en 1939 en moest Antwerpen helpen beschermen tegen een vijandige aanval.

Foto Luc Olyslager

Anno 2012 regeren ruimte en rust. De Antitankgracht vormt het langste beschermde landschap van Vlaanderen, met een opmerkelijke fauna en flora. Een gedroomd decor voor wie houdt van fietsen, wandelen, erfgoed en natuur.

De gloednieuwe belevingsbox speelt daar perfect op in. Bert Geboers, directeur Toerisme Provincie Antwerpen, legt uit: “De box bevat 1 fietslus en 4 wandellussen langs knooppunten. De kaart ‘Forten en linies in de grensregio’ en de brochure ‘De Antitankgracht vroeger en nu’ zitten vol boeiende weetjes over het gebied waarin je fietst of wandelt.”

Digitaal spel en fietsroute voor kinderen.

Opmerkelijk: de belevingsbox bevat ook twee originele suggesties voor kinderen.

Vooreerst een fietsroute met doe-opdrachten vanuit Provinciaal Groendomein Vrieselhof in Oelegem. Tijdens hun trip kruipen de kinderen in de huid van een soldaat of een natuurprofessor.

Helemaal spannend wordt het met het digitale spel ‘Expeditie Explosief’ in De Mik en De Inslag in Brasschaat. De uitdaging? Binnen 2 uur een bom ontmantelen, want anders …

Gedeputeerde voor toerisme Inga Verhaert, licht toe: “De nieuwe belevingsbox bewijst het: de Antitankgracht vormt een fijn uitje voor een heel uiteenlopend publiek. Zowel families met jonge kinderen, liefhebbers van een deugddoende fiets- of wandeltocht als fans van militair erfgoed en ongerepte natuur. Van heel ontspannend tot lekker spannend: het kan allemaal.”

De box kan besteld worden à 5 euro + 2,42 euro verzendkosten.

De belevingsbox kwam tot stand in samenwerking met het Simon Stevin Vlaams Vestingbouwkundig Centrum, VLM Vlaamse Landmaatschappij,  Provincie Antwerpen en Antwerpse Kempen met steun van het Vlaams Gewest en het Europees landbouwfondsfonds voor Plattelandsontwikkeling.
 
Vesting Flash: gratis nieuwsbrief van Simon Stevin met  overzicht van activiteiten en actualiteit.  Zo blijf je steeds op de hoogte.  

Klik hier en ontvang gratis Vesting Flash

Bij het uitbreken van de 1ste wereldoorlog speelden de forten een belangrijke rol.  De herdenkingen vormen een tastbaar aanknopingspunt om  de versterkingen  onder de aandacht te brengen.   Lees meer
Onze partners

    

Member of the International Fortress Council     

Als het over forten, bunkers of andere versterkingen gaat...