Antwerpse forten 1914
door Robert Gils

Prachtig kijk- en leesboek over de Antwerpse forten in 1914 en vandaag.

   

Het verhaal van de Antwerpse forten en de Duitse belegering in woord en beeld aan de hand van talloze historische documenten en sfeervolle actuele foto's.  
Hardcover - 240 pag

kalender

Nieuws
Wat doen we.

De werking van het Simon Stevin V.V.C. steunt op 3 peilers.

De studie van de vestingbouw.

Na WO II werden permanente versterkingen niet meer beschouwd als een militair middel. De studie van de vestingbouw verdween uit het curriculum van de militaire scholen en academies en alle vestingbouwers zijn intussen overleden. Vestingbouwkunde is nu een essentieel historisch item en een belangrijk domein van studie en onderzoek.

Een versterking is ook geen uitsluitend militair onderwerp (dan zou de studie van een Gotische kathedraal ook een louter religieus onderwerp zijn). Een versterking werd weliswaar opgericht uit een militaire noodzaak en om er militaire handelingen in uit te voeren. Maar er zijn zoveel andere aspecten verbonden aan de oprichting, de bouw en de werking van een versterking, zoals de politieke geschiedenis, de bouwkunde, de landschapsgeschiedenis, de stedenbouw, sociale en economische implicaties, zonder de lokale geschiedschrijving te vergeten. Dan is er nog het behoud, de restauratie en het hergebruiken van oude versterkingen en hun stedenbouwkundige inpassing.  Die diversiteit uit zich ook in ons ledenbestand.

Die studie van de vestingbouw is ook nodig voor onze tweede opdracht, namelijk ondersteuning en advies bieden bij het behoud en herbestemmin van oude buiten militair gebruik gestelde versterkingen.Vesting Flash: gratis nieuwsbrief van Simon Stevin met  overzicht van activiteiten en actualiteit.  Zo blijf je steeds op de hoogte.  

Klik hier en ontvang gratis Vesting Flash

Bij het uitbreken van de 1ste wereldoorlog speelden de forten een belangrijke rol.  De herdenkingen vormen een tastbaar aanknopingspunt om  de versterkingen  onder de aandacht te brengen.   Lees meer
Onze partners

    

Member of the International Fortress Council     

Als het over forten, bunkers of andere versterkingen gaat...