Antwerpse forten 1914
door Robert Gils

Prachtig kijk- en leesboek over de Antwerpse forten in 1914 en vandaag.

   

Het verhaal van de Antwerpse forten en de Duitse belegering in woord en beeld aan de hand van talloze historische documenten en sfeervolle actuele foto's.  
Hardcover - 240 pag

kalender

Nieuws
De rol van de Vesting Antwerpen bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.

Lezing door Prof. Etienne Rooms.

Professor Etienne Rooms is doctor in de moderne geschiedenis.  Aan de Koninklijke Militaire school in Brussel doceert hij de vakken krijgsgeschiedenis tot en met de Tweede Wereldoorlog, historische kritiek en geschiedenis van de internationale relaties van 1815 tot heden.

Prof. Etienne Rooms gaat op een boeiende wijze dieper in op de rol die de Vesting Antwerpen bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog gespeeld heeft binnen het strategische verdedigingsconcept van het onafhankelijke België bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.

Achtergrond

Na de inname van Luik rukten de invallende Duitsers westwaarts en richtten op 4 september voor het eerst geschut op de as Walem-Breendonk. Achtereenvolgens worden de forten Walem, Sint Katelijne Waver en Koninkshooikt uitgeschakeld.  Uiteindelijk vallen ook de forten Kessel en Broechem.  Stelling Antwerpen wordt onhoudbaar.

De forten konden weinig weerstand bieden aan een vijand die ze van ver buiten hun eigen reikwijdte uitschakelde.  

De  rol van de forten mag zeker niet worden onderschat worden.  Ze boden immers de gelegenheid aan het Belgische leger om zich naar de Westhoek terug te trekken.


Fort Liezele, 9 november 2012.
Aanvang 20.00 u

Deelname : 6 euro 
Wegens het beperkte aantal plaatsen is inschrijving vereist.

Reserveer hier uw plaats  Reservatie  met vermelding van uw naam, voornaam en het aantal personen.

Vesting Flash: gratis nieuwsbrief van Simon Stevin met  overzicht van activiteiten en actualiteit.  Zo blijf je steeds op de hoogte.  

Klik hier en ontvang gratis Vesting Flash

Bij het uitbreken van de 1ste wereldoorlog speelden de forten een belangrijke rol.  De herdenkingen vormen een tastbaar aanknopingspunt om  de versterkingen  onder de aandacht te brengen.   Lees meer
Onze partners

    

Member of the International Fortress Council     

Als het over forten, bunkers of andere versterkingen gaat...