Antwerpse forten 1914
door Robert Gils

Prachtig kijk- en leesboek over de Antwerpse forten in 1914 en vandaag.

   

Het verhaal van de Antwerpse forten en de Duitse belegering in woord en beeld aan de hand van talloze historische documenten en sfeervolle actuele foto's.  
Hardcover - 240 pag

kalender

Nieuws
Opnieuw een unieke bunker van Bruggenhoofd Gent bedreigd met afbraak te Astene - Deinze.
De waarde van de bunkerlijn Bruggenhoofd Gent.

De historische erfgoedwaarde van de bunkerlijn Bruggenhoofd Gent zit ook volgens het Agentschap Onroerend Erfgoed niet alleen in de individuele bunkers maar hun plaats en functie in het geheel.  

Zie Erfgoedobjecten 304562

Nog een waardevolle bunker uit de bunkerlijn slopen zou trouwens een fatale slag zijn voor het Steunpunt Astene.  Het steunpunt omvatte oorspronkelijk 8 bunkers op het "schiereiland" gevormd tussen de Leie en de steenweg.  


Vandaag staan er slechts nog 3 bewaard gebleven. Bunker As5 is de enige bunker van Steunpunt Astene die nog duidelijk zichtbaar is in het landschap.
Bunker As4 zit verstopt onder een berm  en bunker Qs8 zit ingewerkt in een woning.

Klik hier om te helpen bunker As5 te redden.


Historische achtergrond van het Bruggenhoofd Gent -
Tête de pont de Gand.

In 1934 werd in België de bouw gepland van een dekkings- en weerstandstelling die zou lopen van Antwerpen tot aan de Franse grens.  Dit omvatte ook grotendeels wat later de KW-linie (Koningshooikt-Waver) zou worden, van Franse kant beter gekend als de Dylestelling.

Ten zuiden van Gent startte de bouw van een verdedigingslinie van Gent, "Bruggenhoofd Gent - Tête de pont de Gand".

De bunkergordel ter verdediging van Gent lag uiteindelijk verspreid over het grondgebied van twintig gemeentes, namelijk Kwatrecht, Melle, Gijzenzele, Gontrode, Oosterzele, Scheldewindeke, landskouter, Moortsele, Lemberge, Bottelare, Munte, Baaigem, Vurste, Schelderode, Melsen, Gavere, Semmerzake, Eke, Nazareth en Astene.

De gordel verbond de Schelde in kwatrecht met de Schelde in Semmerzake, om dan verder te lopen van de Schelde te Eketot aan de Leie te Astene.  De volledige bouw was afgewerkt rond eind 1936, begin 1937.

Lees meerVesting Flash: gratis nieuwsbrief van Simon Stevin met  overzicht van activiteiten en actualiteit.  Zo blijf je steeds op de hoogte.  

Klik hier en ontvang gratis Vesting Flash

Bij het uitbreken van de 1ste wereldoorlog speelden de forten een belangrijke rol.  De herdenkingen vormen een tastbaar aanknopingspunt om  de versterkingen  onder de aandacht te brengen.   Lees meer
Onze partners

    

Member of the International Fortress Council     

Als het over forten, bunkers of andere versterkingen gaat...