Wat doen we
De werking van het Simon Stevin V.V.C. steunt op 3 peilers.
- De studie van de vestingbouw.
- Het behoud van het vestingbouwkundig erfgoed
- Verzamelen en verstrekken van informatie
Het behoud van het vestingbouwkundig erfgoed.
- Inventarisatie
- Wettelijke bescherming
- Restauratie
- Herbestemming
- Beleidsondersteuning
- Correspondenten netwerk
Inventarisatie
De inventarisatie van alle nog zichtbare vestingwerken is zo goed als rond. Er ontbreken nog de details van enkele bunkerstellingen van WO I, interbellum en WO II. Wat de inventarisatie van de nu verdwenen vestingwerken betreft is er nog veel werk voor de boeg. Het is niet altijd duidelijk de ontwerpplannen en uitvoeringsplannen uit elkaar te houden. In samenwerking met heemkundige kringen en lokale verenigingen kunnen we onze inventarisatie verder zetten.
Wettelijke bescherming
Wat de wettelijke bescherming van het vestingbouwkundig erfgoed betreft kunnen we stellen dat nu vrijwel alle belangrijke versterkingen in Vlaanderen beschermd zijn, maar nog niet allemaal. Het gaat over vele honderden objecten. Soms zijn het grote gehelen zoals een fort. Vaak zijn het kleinere objecten zoals overblijfselen van een omwalling of een enkele bunker. We trachten die bescherming te realiseren in goede verstandhouding met de eigenaars en de gebruikers.
Restauratie
Simon Stevin V.V.C. biedt ondersteuning in diverse stuur- en werkgroepen zoals bij de Brialmontforten, de Vesting Dendermonde, Fort Liezele, Fort Lillo, Fort Duffel. Wat relicten zoals Fort Steendorp, Defensieve Dijk en Fort Sint Philips betreft wordt geijverd voor een zo doordacht mogelijke conservatie.
Herbestemming.
Een zinvolle herbestemming vinden voor een gebouw, dat er niet voor gebouwd werd, is niet eenvoudig; het vraagt veel creatief denkwerk en een goede kennis van bestaande realisaties. Zonder een zinvolle herbestemming stoot het terecht velen voor de borst, geld te besteden aan de restauratie van een object dat nadien aan zijn lot wordt overgelaten.
Beleidsondersteuning
Stuurgroepen verlenen adviezen en/of verrichten voorbereidend werk bij herstelling – restauratie of herbestemming van een vestingbouwkundig object.
Werkgroepen volgen de werkzaamheden op bij herstelling – restauratie of herbestemming van een vestingbouwkundig object.
Bij enkele forten die eigendom zijn van het Vlaams Gewest zijn er beheerscomités. .
Correspondenten netwerk.
De lokale werking van het Simon Stevin Vlaams Vestingbouwkundig Centrum wordt gewaarborgd via het netwerk van een dertigtal plaatselijke correspondenten.Zij nemen elk een bepaalde sector met één of meerdere vestingbouwkundige objecten onder hun hoede.
De kerntaken van de correspondent omvatten het uitvoeren van regelmatige controles op het terrein, het rapporteren aan het directiecomité en het gidsen bij bezoeken.
De correspondenten observeren nauwgezet de evolutie van de objecten in hun sector zoals plannen op korte en middellange termijn, veranderingen van eigenaar of bestemming.
Ook de actualiteit rond de vestingbouwkundige sites wordt stelselmatig opgevolgd. Dit omvat tentoonstellingen, publicaties, nieuw gevonden bronnenmateriaal en documentatie.
Door de regelmatige rapportering van de correspondenten beschikt het Simon Stevin V.V.C. steeds over een actuele status van ons vestingbouwkundig landschap.
Onze correspondenten zijn duidelijk het best geplaatst om bij nieuwe ontwikkelingen rond specifieke vestingbouwkundige objecten kort op de bal te spelen.
Zij kunnen vanuit het Simon Stevin V.V.C. nuttige ondersteuning voor informatieverstrekking, beleid en besluitvorming bieden aan de plaatselijke overheden.
Op basis van de lokale informatie kunnen in overleg met alle betrokken partijen de nodige stappen genomen worden om teloorgang of afbraak van sites te vermijden, een betere bescherming te bekomen, restauratie en herbestemming te stimuleren.
De jaarlijkse correspondentendag biedt de gelegenheid tot persoonlijk contact en uitwisseling van ervaringen in een onderhoudend kader.