De bunker van Vroenhoven werd succesvol behouden door hem een weinig te verplaatsen.
Een opmerkelijk oorlogsmonument.
Wanneer je langs de N79 naar Maastricht rijdt, kom je vlak voor de grens aan de brug van Vroenhoven over het Alvertkanaal. Tijdens het Interbellum werd aan deze overgang een bunker van het type abri contre irruption gebouwd. Die staat er nu nog steeds en is nu een waardig oorlogsmonument geworden.
Een snuifje geschiedenis.
Tijdens de mobilisatie 1939-1940 werd de brug van Vroenhoven ondermijnd. De bunker verdedigde de brug met een atitankkanon, een mitrailleur, een pantserklok en een schijnwerper. Negen grenswielrijders hadden als opdracht die brug tijdig op te blazen.
De Tweede Wereldoorlog.
Op 10 mei om 04.25 uur, nog voor dageraad, landt een Duits zweefvliegtuig op zo'n 50 m achter de bunker. De Duitsers stormen vooruit. De sergeant ontsteekt de lont in het portaal. De Duitsers blazen de deur op met een holle lading en zuiveren de bunker met handgranaten. Er zijn slechts twee zwaargewonde overlevenden.
De brug springt echter niet, en het is niet duidelijk waarom. Hadden de aanvallers de lont losgemaakt of werd die vernield ? De brug valt ongeschonden in Duitse handen.
Te Veldwezelt gebeurt hetzelfde scenario, de brug van Kanne springt echter wel. Hiermee begint voor ons land de Tweede Wereldoorlog.
In 1944 werd de toen nog bestaande betonnen brug door de terugtrekkende Duitsers opgeblazen.
In hetzelfde jaar werd er een (voorlopige) Bailleybrug gelegd die op zijn beurt in 1947 door een betonnen brug - een replica van de vroegere brug- werd vervangen.
Een nieuwe brug over het verbrede Albertkanaal
Na verbredingen van het Albertkanaal in 1997 betekende die betonnen brug een flessenhals voor het scheepsverkeer. In 2007 ontwierp de firma Ney & Partners een nieuwe stalen brug met een overspanning van 195 m. Terwijl de nieuwe brug door de firma De Meyer werd gebouwd, bleef de oude in gebruik.
Ook de bunker bleef bewaard, en hoe!
Ook de bunker bleef bewaard; die werd een weinig verplaatst en op pijlers geplaatst. Wanneer de nieuwe brug klaar was werd de oude betonnen brug afgebroken en de nieuwe op zijn plaats geduwd. Die werd ingehuldigd op 16 december 2011.
Men deed nog meer en beter! Niet alleen werd de bunker bewaard, maar onder het westelijk bruggenhoofd werd een gebouw voorzien dat dienst zal doen als museum "Brug van Vroenhoven" over de Tweede Wereldoorlog. Tevens komt er een cafetaria.
Grotere kaart weergeven
Met dank aan Dhr. Eric Simon van onze Waalse zustervereniging Centre Liégiois d'HIstoire et d'Archéologie Militaire (CLHAM)