Het archief van Simon Stevin V.V.C. omgedoopt tot Zaal de Hasque.
Familie van Joseph de Hasque en medewerkers worden hartelijk verwelkomd in het archief van Simon Stevin V.V.C, voortaan Zaal Joseph de Hasque.
Vrijdag 19 oktober werd het archief van Simon Stevin officiëel omgedoopt tot Zaal de Hasque in aanwezigheid van de familie van Joseph de Hasque, het directiecomité van Simon Stevin V.V.C. en een aantal vrijwilligers van de vereniging.
In zaal Joseph de Hasque is een kleine tentoonstelling opgesteld met markante objecten, originele manuscripten, documentatie en werkmateriaal. Blikvanger zijn natuurlijk de talrijke maquettes die hij bouwde van historische versterkingen zoals de bunker van Vroenhoven, fort Eben Emael, een sluisbunker van de Antitankgracht, maar ook een schaalmodel van een cointet-element en zo meer.
Joseph de Hasque (1925-1988) wordt algemeen beschouwd als de pionier die de Antitankgracht terug onder de aandacht bracht.
Vader de Hasque was vrijwilliger geweest in het Engelse legere en had als artillerist 4 jaar aan het IJzerfront gestaan. Vervolgens maakte hij de bezetting van Duitsland aan de Rijn mee. Pas in 1921 verliet hij het Engelse leger. De interesse voor militaire historiek bleef.
Zo fietste de kleine Joseph de Hasque, geboren en getogen in Antwerpen, reeds op 12-jarige leeftijd langs de Antwerpse Fortengordels mee met zijn vader. Later trokken ze ook verder naar Frankrijk waar de werken aan de Maginotlinie begonnen waren. De vonk voor versterkingen was defininitief overgeslagen van vader op zoon. Later groeide de belangstelling voor fortificaties bij Joseph uit tot een passie voor modelbouw. Talrijke realisaties kunnen vandaag bewonderd worden in het archief.
Tussen 1976 en 1982 was Joseph de Hasque vanuit de Simon Stevin Stichting ononderbroken bezig met de studie van de in de vergetelheid geraakte Antitankgracht. Hij ijverde gedreven voor het behoud en de bescherming van de uitgestrekte versterking.
Zijn ontelbare plaatsbezoeken, opzoekingen in archieven en het uitpluizen van beschikbare literatuur werden vervat in een rijkelijk geïllustreerd manuscript van meer dan 300 pagina's en een uitgebreid fotoarchief.
Het werk van Joseph de Hasque vormt nog steeds een belangrijk uitgangspunt voor de hedendaagse inzichten. De erkenning die de Antitankgracht vandaag geniet als toonaangevend versterkt erfgoed is een welverdiend eerbetoon aan zijn werk.
Onlangs verscheen ook een nieuwe publicatie over de Antitankgracht. van de hand van Robert Gils en George Melis.