In de kijker
Fort Broechem van de Antwerpse Buitenlinie
Fort Broechem is een vierhoekig betonnen pantserfort van 2de orde, uit 1908, met samengevoegde gekazematteerde caponnières. Het verschilt slechts in details van Fort Breendonk of Fort Liezele.
De hindernis bestaat uit een 40 à 50 meter brede natte gracht. De uitgegraven aarde werd gebruikt voor het aanaarden van de betonstructuur en het opwerpen van een glacis.
Foto Gemeente Ranst.
De bescherming van het inwendige van het fort bestaat uit een betonstructuur die bestand is tegen een bombardement met 28cm-kalibers. Die structuur bestaat uit het hoofdfrontgebouw, het centraal gedeelte en het keelfrontgebouw. Achteraan bevindt zich de traditorebatterij die tevens de ingang is. Gangen lopen naar de koepels en de caponnières.
De gevechtsopstellingen voor de grachtverdediging zijn uitgerust met 5,7cm-kanonnen, die opgesteld staan in twee samengevoegde gekazematteerde caponnières, in twee koepels en op de benedenverdieping van de traditorebatterij.
De gevechtopstellingen voor de verdediging op afstand bestaat uit artilleriestukken die ondergebracht zijn in zeven koepels. Voor de waarneming zijn er twee observatieklokken.
De gevechtsopstellingen voor de verdediging van de intervallen tussen de forten en schansen bestaat uit kanonnen die opgesteld staan op de bovenverdieping van de traditorebatterij; hier bevinden zich ook twee zoeklichten.
De belegering van het fort in 1914.
Het Fort wordt bezet en verdedigd voor de 7deBatterij Regiment Plaatsartillerie, onder het bevel van kapitein-commandant Vander Eycken en telt vijf officieren en ongeveer 300 manschappen. Een lokale inundatie beschermt het Fort in oostelijke en zuidoostelijk richting.
Op 3, 4 en 5 oktober opent het Fort het vuur op diverse doelen. Op 5 oktober vuurt het o.a. op het door de Duitsers bezette Fort Kessel en op een brug die de Duitsers 400m stroomafwaarts van Lier over de Nete werpen.
Op dinsdag 6 oktober, om 09.00 uur, start het bombardement op het Fort. De 42cm-Batterij Erdmann vuurt vanuit zijn derde opstelling bij Vijfhoek, op 8,2km, 74 projectielen af. De 30,2 cm-Batterij Amann vuurt eveneens vanaf zijn derde opstelling bij Koningshooikt, op 8,5km,
Foto KLM-MRA
32 inslagen veroorzaken indrukwekkende schade aan de fortonderdelen. De gewelven worden op vijf plaatsen doorgeslagen en vier op de negen koepels worden onbruikbaar of ontoegankelijk (uiteindelijk werd één 5,7cm-koepel vernield of onherstelbaar verklaard).
Verdere geschiedenis
Tijdens WO I wordt het Fort opnieuw in staat van verdediging gesteld en tijdelijk in gebruik genomen. Voor het einde van de oorlog werd het ontwapend en de dekpantsers weggenomen.
Tijdens het Interbellum is er geen huisbewaarder en wordt het Fort ook niet als een depot gebruikt.
Na 1935 wordt het Fort uitgerust als een infanteriesteunpunt.
In 1940 zijn er geen gevechtshandelingen rond het Fort. De bezetter sloopt het nog overblijvend ijzerwerk.
Na WO II ligt het Fort in een Britse legerbasis. Het is nu voor verkoop vrijgesteld en wordt af en toe nog door het leger gebruikt voor oefeningen.
View Larger Map