Opnieuw een unieke bunker van Bruggenhoofd Gent bedreigd met afbraak te Astene - Deinze.
De waarde van de bunkerlijn Bruggenhoofd Gent.
De historische erfgoedwaarde van de bunkerlijn Bruggenhoofd Gent zit ook volgens het Agentschap Onroerend Erfgoed niet alleen in de individuele bunkers maar hun plaats en functie in het geheel.
Nog een waardevolle bunker uit de bunkerlijn slopen zou trouwens een fatale slag zijn voor het Steunpunt Astene. Het steunpunt omvatte oorspronkelijk 8 bunkers op het "schiereiland" gevormd tussen de Leie en de steenweg.
Vandaag staan er slechts nog 3 bewaard gebleven. Bunker As5 is de enige bunker van Steunpunt Astene die nog duidelijk zichtbaar is in het landschap.
Bunker As4 zit verstopt onder een berm en bunker Qs8 zit ingewerkt in een woning.
Klik hier om te helpen bunker As5 te redden.
Historische achtergrond van het Bruggenhoofd Gent -
Tête de pont de Gand.
In 1934 werd in België de bouw gepland van een dekkings- en weerstandstelling die zou lopen van Antwerpen tot aan de Franse grens. Dit omvatte ook grotendeels wat later de KW-linie (Koningshooikt-Waver) zou worden, van Franse kant beter gekend als de Dylestelling.
Ten zuiden van Gent startte de bouw van een verdedigingslinie van Gent, "Bruggenhoofd Gent - Tête de pont de Gand".
De bunkergordel ter verdediging van Gent lag uiteindelijk verspreid over het grondgebied van twintig gemeentes, namelijk Kwatrecht, Melle, Gijzenzele, Gontrode, Oosterzele, Scheldewindeke, landskouter, Moortsele, Lemberge, Bottelare, Munte, Baaigem, Vurste, Schelderode, Melsen, Gavere, Semmerzake, Eke, Nazareth en Astene.
De gordel verbond de Schelde in kwatrecht met de Schelde in Semmerzake, om dan verder te lopen van de Schelde te Eketot aan de Leie te Astene. De volledige bouw was afgewerkt rond eind 1936, begin 1937.