In de voetsporen van een rijk vestingbouwkundig verleden.
Het Simon Stevin Vlaams Vestingbouwkundig Centrum ijvert voor het behoud, ontsluiting en herbestemming van historische versterkingen zoals forten, omwallingen, bunkerstellingen en andere verdedigingswerken.
De gespecialiseerde medewerkers verstrekken advies en ondersteuning voor de instandhouding, bescherming en restauratie van het versterkt erfgoed.
We organiseren regelmatig bezoeken aan forten en andere versterkingen in binnen- en buitenland, pubiceren het tijdschrift Vesting en beheren een uitgebreid documentatiecentrum.
Via een netwerk van plaatselijke correspondenten is Simon Stevin sterk verankerd met het lokale niveau en het versterkte erfgoed.
Waarom willen we ons vestingbouwkundig erfgoed bewaren ?
Vestingwerken zijn monumenten van de geschiedenis.
Het zijn in het landschap terug te vinden sporen van lang vervlogen conflicten uit de bewogen geschiedenis van onze gewesten.
Vestingwerken zijn monumenten van de bouwkunde.
We mogen stellen dat de vestingbouw een grote invloed heeft uitgeoefend op heel wat niet militaire activiteiten. Dit geldt o.a. voor het gebruik van materialen en hun toepassing ervan in de bouwkunde, zoals het veralgemeend gebruik van baksteen, van beton en gewapend beton. De Renaissance- en Barokversterkingen waren “wetenschappelijke” constructies, gestoeld op wiskundige gegevens en verhoudingen. De eerste ingenieurs waren militairen, later zijn daar de burgerlijke ingenieurs bijgekomen.
Vestingwerken zijn monumenten in de natuur.
Vele vestingwerken, met hun waterpartijen en spontane vegetatie, zijn geëvolueerd tot oases van rust en groen. Sommige versterkingen zijn een toevlucht geworden voor een bedreigde fauna en flora in een oprukkend stedelijk of industrieel landschap.