Antwerpse forten 1914
door Robert Gils

Prachtig kijk- en leesboek over de Antwerpse forten in 1914 en vandaag.

   

Het verhaal van de Antwerpse forten en de Duitse belegering in woord en beeld aan de hand van talloze historische documenten en sfeervolle actuele foto's.  
Hardcover - 240 pag

kalender

Nieuws








Premie van ruim een miljoen euro om Fort Liezele verder te restaureren.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), bevoegd voor Onroerend Erfgoed, heeft een premie van ruim een miljoen euro toegekend aan het gemeentebestuur van Puurs om het Fort Liezele verder te restaureren.








Het Fort Liezele is volgens het kabinet van Geert Bourgeois het best bewaarde en meest complete van de zogenoemde tweede fortengordel rond Antwerpen, de "Hoofdweerstandstelling".

Marc Van Riet, coördinator van het Memorial Museum Fort Liezele vzw: " Nu kan er werk gemaakt worden van de volledige afwerking van het kazernedeel.  Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden om de fortbeleving voor onze bezoekers nog intenser te maken".

De premie zal worden gebruikt om de rechterhelft van het hoofdfrontgebouw of kazernedak een waterdichting en een groendaksysteem te geven, de schouwen en verluchtingskanalen te renoveren en de gevel en de binnenkoer te herstellen. De linkerhelft van het dak werd enkele jaren geleden al aangepakt.

Beschermd monument

Het Fort Liezele is sinds 1980 beschermd  als landschap en in 1995 als monument. Het herbergt een bijzonder boeiend museum over de geschiedenis van het complex. Onder meer commandoposten, troepenkamers, een infirmerie, geschutsopstellingen en een gepantserde waarnemingspost zijn bewaard gebleven én ondertussen gerestaureerd. De voormalige versterking ligt in een domein van 18 hectare groen, met heel wat fiets- en wandelpaden.

De bouw van het fort dateert van 1908, maar was nog niet volledig afgerond bij de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog in 1914. Het fort gaf zich echter niet zonder slag of stoot over; uiteindelijk als één van de laatste toen in oktober van dat jaar het Belgische leger zich terugtrok achter de IJzer. In mei 1940 deed het dienst als onderdeel van het Groot-Hoofdkwartier van Leopold III en tijdens de bezetting als voedseldepot van het Duitse leger. Tussen 1945-46 als Brits gevangenenkamp en vervolgens werd het gebruikt als opslagplaats voor gerecupereerde Duitse munitie. Na de oorlog diende het  nog een twintigtal jaar als opslagplaats van munitie voor de toenmalige Rijkswacht en verloor dan zijn militaire functie, In 1979 werd het  verkocht aan de gemeente Puurs en heden is het volledig in beheer met het oog op verdere ontsluiting en herbestemming door het Memorial Museum Fort Liezele VZW.




Vesting Flash: gratis nieuwsbrief van Simon Stevin met  overzicht van activiteiten en actualiteit.  Zo blijf je steeds op de hoogte.  

Klik hier en ontvang gratis Vesting Flash

Bij het uitbreken van de 1ste wereldoorlog speelden de forten een belangrijke rol.  De herdenkingen vormen een tastbaar aanknopingspunt om  de versterkingen  onder de aandacht te brengen.   Lees meer




Onze partners

    

Member of the International Fortress Council     

Als het over forten, bunkers of andere versterkingen gaat...